tirsdag 29. juli 2008

Fiskekonkurranse på Gautefall.


Foto Per Flåthe
Vinnerne av hovedpremiene: fra venstre Trond Erik Tarraldsen (fra venstre) og Salve Sandnes delte førstepremien og Hans Fredrik Fredriksen på 3. plass.

Nye regler hindret juks på fiskefestival

Deltakere og fisk opplevde en kokende varm Nisser fiskefestival ved Gautefallheia i helga, med temperatur opp mot 30 grader. Likevel er arrangørene fornøyd med arrangementet i løpet de 24 timene festivalen varte på Bjønntjønn.
Av Per Flåthe
Publisert 29.07.2008 - 09:00 Oppdatert 29.07.2008 - 10:13

- Det har slett ikke vært så verst denne gangen heller, sier Frank Lien etter 24 timers fiskemaraton.
Primus motor for festivalen tørket svetten og forberedte seg på hjemturen. Stranda på Bjønntjønn ble fort tømt for både deltakere og publikummere etter utdelingen av hovedpremiene. Førstepremien ble delt mellom Trond Erik Tarraldsen og Salve Sandnes, mens Hans-Fredrik Fredriksen sikret seg den neste plassen. I alt 49 deltakere hentet opp 40 ørreter fra den lille innsjøen. Fiskene varierte i størrelse fra 20 til 180 gram. Arrangørene og fiskerne forteller at det varme vannet i Bjønntjønn får ta skylda for lite fisk denne gangen.
I fjor fikk et tilsvarende antall deltakere i alt 149 fisker. Bare ørreter.
NYE REGLER
Nytt av året denne gangen var reglene. I stedet for å komme med størst fisk, ble hovedpremiene gitt til de som lå nærmest opp mot gjennomsnittsvekta på fisken som ble levert inn.
- Vi måtte finne på noe, for i fjor gikk det rykter om at folk hadde vært i fryseren og hentet opp fisk som hadde blitt fanget tidligere. Juks kan vi ikke ha noe av. Derfor kommer vi også i framtiden til å endre på reglene uten at dette blir forklart på forhånd, sier Lien.
FOR SJETTE GANG
Nisser fiskefestival på Bjønntjønn har sitt utgangspunkt i det som i sin tid het Sparebanken Sør Fiskecup. I tre år holdt denne til ved Nissers bredd. De siste tre årene har den vært knyttet til Bjønntjønn.
- Det er den samme festivalen, men vi flyttet den hit da det var lettere å gjennomføre den her. Vi mistet nemlig dugnadsfolk, og da drivere og eier av Bjønntjønn hyttefelt sa seg villig til å steppe inn, slo vi til, forklarer Frank Lien.
Etter det TA erfarer har fiskefestivalen ved Bjønntjønn utviklet seg i riktig retning. Ikke minst hva fasiliteter angår. I år hadde grunneier blant annet laget til en solid gapahuk ved stranda. Området er planert, store campingbenker er satt ut, slik at de besøkende og nysgjerrige fikk sitte litt i solvarmen. Gapahuken var for anledningen omgjort til lokal kafé. I tillegg kom trekkspillgruppa Nisserspretten og livet opp. Neste år vil en danseplatting også være på plass.
- Da kommer vel Sputnik tenker jeg, sier Lien.

FINE PREMIER
Selv om Nisser fiskefestival ikke er hva den en gang var i form av store premier og deltakerantall, er den fremdeles en spennende festival. Årets premiebord var på ingen måte i de lavere divisjonene. Frank Lien forteller at næringslivet i regionen har stilt opp med gaver som det står respekt av. Flotte fiskestenger, rosemalt bolle, annet kostbart fiske- og turutstyr. I tillegg kom en rekke gavekort.
- Vi har vel så mange premier at alle som er påmeldte skal få med seg noe hjem, forklarer Lien.
En del av dette var myntet på de yngste deltakerne, som måtte se seg slått av de innbarka og erfarne hva fisk angikk. Likevel. Ungdommene var ikke misfornøyde. Festivalen er nemlig vel så mye en sosial happening som fiskekonkurranse. Målet er at alle skal ha det moro. Vertskapet og grunneier, Terje Aasen, Kristin Mood og Erling Tveit høstet mange hyggelige kommentarer og lovord for sin innsats i festivalen.

Ingen kommentarer: